OSG Willem Blaeu werkt samen met de gemeente en de politie. Als er zich iets voordoet dat mogelijk een wettelijke overtreding is, maakt school contact met de schoolagenten.
Schoolregels:
- het gebruik/bezit van alcohol en drugs in of om de school is niet toegestaan
- vernieling, (seksuele) intimidatie en discriminatie zullen niet worden getolereerd
- het bezitten dan wel afsteken van vuurwerk in en om de school mag niet
- het bezitten van wapens of wat daarop lijkt is verboden
- lockers/tassen van leerlingen door de school mogen worden gecontroleerd
- bij het plegen van een misdrijf aangifte wordt gedaan of melding gemaakt bij de politie
- de school een vast aanspreekpunt heeft bij de politie voor voorlichting en advies
Documenten
Enkele documenten over veilige school:
Schoolveiligheidsplan Willem Blaeu 2024-2025
Veiligheidsconvenant VO
Contactpersoon
Lees meer over onze contactpersonen op school
Je kunt mailen naar: contactpersoon@willemblaeu.nl.
Veilige school (anti-pesten)
OSG Willem Blaeu vindt het belangrijk dat iedere leerling met plezier naar school gaat. Daarom hebben wij een pro-actieve aanpak tegen pesten ontwikkeld, genaamd het anti-pestprogramma, ten gunste van een prettige sfeer in de klas.
Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen op een prettige manier met elkaar omgaan en dat de sfeer in de klas en binnen de school optimaal is. Alle klassen besteden aandacht aan hoe we met elkaar om willen gaan. Een omgangscontract behoort tot de mogelijkheden waar iedereen een handtekening onder zet. We hopen dat ons anti-pestprogramma helpt om een prettig leerklimaat te creëren.
Introductieprogramma’s
Alle klassen starten het schooljaar met een introductieprogramma met als doel elkaar beter te leren kennen en klassen afspraken te maken. Specifiek voor de brugklas duurt het programma een week; dit is het Willem Blaeu- brugklaskamp op onze school. Daarin staat centraal de groepsvorming en het samen komen tot groepsafspraken en -doelen. De brugklasser leert snel de school kennen.
Voor klas 1 en 2 bieden wij aan:
- mentorlessen; klas 1 twee lesuren en klas 2 één lesuur per week
- extra aandacht voor sociale emotionele vaardigheden en studievaardigheden
- persoonlijke mentorgesprekken over wie ben ik? wat kan ik?
Er wordt onderscheid gemaakt in sociale vaardigheden en studievaardigheden, waarin onderwerpen als: ‘Een nieuwe klas’, ‘Vriendschap’, ‘Pesten’, ‘Opkomen voor jezelf’ aan bod komen.
Er zijn in de onderbouw theatervoorstellingen van Theatergroep Playback over vriendschappen, groepsdruk, buitengesloten worden, pesten en de invloed van sociale media hierop. Op de informatieavonden voor ouders leerjaar 1 en 2 speelt Theatergroep Playback ook voorstellingen, waarin ouders handvatten krijgen aangereikt om in gesprek te gaan met hun kind over deze onderwerpen.
Voor klas 3 bieden wij:
- mentorlessen; klas 3 havo/vwo twee lesuren en klas 3 mavo één lesuur per week
- persoonlijke mentorgesprekken over wat wil ik?
In de bovenbouw krijgen leerlingen regelmatig persoonlijke mentorgesprekken per jaar. Daarnaast is er in de vierde klas mavo en havo één mentoruur per week.
Er is een anti-pestcoördinator op OSG Willem Blaeu. De anti-pestcoördinator ondersteunt mentoren en andere medewerkers bij de preventie en aanpak van pestgedrag. Mochten er incidenten zijn, waar het gaat om negatieve uitlatingen of omgang met elkaar, dan is de mentor het eerste aanspreekpunt. Is er toch meer ondersteuning of informatie nodig zijn kunt u vervolgens ook altijd contact opnemen met anti-pestcoördinator. We gaan ermee aan de slag om het voor iedereen prettig te hebben op onze school.
Speciaal voor ouders en leerlingen heeft Stichting 113 een artikel geschreven ‘Pesten op school‘. Hierin staan tips, hulpnummers en onderzoekscijfers over pesten op school.